M.P.C. Facilitair

Chroom VI opsporen!


Chroom VI is een geproduceerde variant van de metaalsoort chroom, dat veel wordt toegepast in bouwmaterialen zoals verf, impregneermiddel en lak. De stof bindt zich altijd aan een andere stof zoals zuurstof en is dus een verbinding. Chroom VI komt voor in natuurlijke mineralen. Deze variant is schadelijk voor de gezondheid, omdat het kan leiden tot kanker en andere aandoeningen.
Chroom VI kan op verschillende manieren in uw lichaam terechtkomen. U kunt het inslikken, waardoor het in uw maag en darmen terechtkomt. Een voorbeeld van doorslikken is wanneer u bijvoorbeeld moet hoesten door stof. U kunt het ook simpelweg inademen, dan zal chroom VI in uw longen terechtkomen. Een andere weg is via de poriën van uw huid. Chroom VI komt bijvoorbeeld vrij bij het spuiten van chroomhoudende verf of als u een geverfd oppervlak schuurt, slijpt, zaagt of verhit. De stof met chroom VI komt dan vrij.

Is chroom VI gevaarlijk?


Ja, chroom VI is gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral mensen die langdurig worden blootgesteld aan chroom VI, bijvoorbeeld door te werken met verf of die bijvoorbeeld veel lassen, lopen het risico ziek te worden door chroom VI. Als chroom VI oplost in vocht in uw lichaam, kan dit schade toebrengen. Het hangt er vanaf of de oplossing binnen of buiten een lichaamscel gebeurt. Gebeurt het buiten een lichaamscel, zoals in maagsap, longslijm of zweet, dan is het niet schadelijk voor uw gezondheid. Het meeste is al onschadelijk gemaakt voordat uw lichaam het opneemt. Lost chroom VI op binnen een lichaamscel, dan is het wél gevaarlijk. Er kan dan schade aan de cel ontstaan, wat gezondheidsproblemen oplevert. Op de plek waar de cellen beschadigen, kan schade aan het DNA opleveren. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld kanker of auto-immuunziekten. De grootste kans op gezondheidsproblemen is daarom op de plek waar chroom 6 in uw lichaam komt. De kans op longkanker is het grootst, maar chroom VI kan ook ziektes in andere organen veroorzaken.

Kan ik veilig werken met chroom VI:

Ja u kunt werken met stoffen waar chroom VI in zit, u dient dan wel de juiste PBM te gebruiken om blootstelling aan de stof te verminderen of uit te sluiten. De eerste stap is dat u goede beschermende kleding draagt (overall), en een mondkapje, wij raden aan een volgelaatsmasker met zuiveringsfilter, en natuurlijk de juiste handschoenen. Daarnaast is het belangrijk dat de werkplek voldoet aan goede afzuiging en ventilatie.

Wilt u weten hoe het zit met chroom VI op uw werkplek? Door middel van een test kunnen wij dit voor u achterhalen. Zo ontdekt u als bedrijf of uw medewerkers veilig aan het werk kunnen gaan, of dat u aanpassingen moet doen om de blootstelling aan chroom VI te verminderen. wij geven graag een passend advies voor wat bij uw bedrijf past. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op.